Hibrid ERP rendszer: a jövő vállalatirányítási megoldása?

A helyben telepített és a felhő alapú ERP rendszerek alternatívája


Elterjedt nézet, hogy egy ERP rendszer, vállalatirányítási rendszer vagy ügyviteli szoftver kiválasztásánál alapvetően két modell közül lehet választani. Az egyik a konvencionális helyben telepített megoldás, a másik pedig a felhő alapú szoftver.

Valójában a jövőben valószínűleg egy harmadik, vegyes modell fog elterjedni. Ez pedig az úgynevezett hibrid ERP rendszer, ami egyesíti a két másik megoldás előnyeit.

A helyben telepített és a felhő alapú vállalatirányítási rendszerek jellemzői

A helyben telepített ERP rendszerek jellemzően kiforrott, megbízható megoldást jelentenek, amelyek közül a legnevesebbek már évtizedek óta a piacon vannak.

Azonban a telepített ERP megoldások esetében a testreszabások miatt bizonyos funkcionális területeken nehézkes a gyors változások lekövetése. Ilyen lehet például a bérszámfejtés, a számlázás és a CRM egyes területei.

A lokális vállalatirányítási rendszerek hardver igénye is általában magasabb, ami nagyobb kezdeti befektetést, folyamatos kezelést és időnkénti fejlesztést, upgrade-t igényel.

A felhő alapú ERP rendszerek pár éve jelentek meg a piacon, adaptálásuk és használatba vételük kezdeti költsége jellemzően alacsonyabb, mint a helyben telepített vállalatirányítási rendszereké. Az infrastruktúra méretezése egyszerű és gyors.

A cloud ERP megoldások a gyorsan változó területeket is könnyebben követi le, mint a telepített vállalatirányítási rendszerek.

A felhő alapú vállalatirányítási rendszerek jelenlég még nem annyira kiforrottak és teszteltek, mint a helyben telepített, nagy múltú ERP megoldások. Illetve funkcionalitásuk tekintve is elmaradnak az összetettebb konvencionális szoftverek.

A cloud alapú szoftverek esetében értelemszerűen amennyiben a rendszerhez való hozzáférés nem biztosított (szolgáltatás megszűnése, technikai probléma, hozzáférés megtagadása a díjak nem fizetése miatt) az adatainkhoz sem férünk hozzá. Ez egy ERP rendszer esetében jelentős kockázatot jelent a cég számára.

A hibrid ERP rendszer jelentése

Az úgynevezett hibrid ERP rendszer a kétféle modell előnyeit ötvözi. A helyben telepített vállalatirányítási megoldás szerteágazó funkcionalitását és megbízhatóságát egészíti ki a felhő alapú megoldások rugalmasságával és egyszerű használhatóságával.

Hibrid ERP rendszer

A legfontosabb kérdés, hogy melyek azok a funkcionális területek, amelyeket a helyben telepített ERP rendszerrel szükséges lefedni és melyek azok, amelyeket a felhő alapú szoftverekkel érdemes megoldani. Általában a gyorsan változó és a cég alapvető folyamatait nem érintő területek estén jelent előnyös megoldást a felhő alapú szoftver. Ilyenek funkciók lehetnek például a kollaboráció, a CRM és az értékesítés.

Természetesen a felhő alapú komponensek integrációját a helyben telepített ERP rendszerrel ki kell alakítani, megfontolva, hogy mely adatokat szükséges a központi adatbázisban nyilvántartani és melyeket nem kell.

Egy hibrid ERP rendszer cloud alapú komponensei alkalmasak lehetnek a különböző rendszerek közötti kapcsolatok kialakítására is (EDI) a szervezeten kívüli szereplőkkel is.

A hibrid ERP megoldások költsége a helyben telepített klasszikus vállalatirányítási megoldások és a csak felhő alapú ERP szoftverek között helyezkedik el.

További hírek a Maconomy ERP rendszerről