Hibrid ERP rendszer: a jövő vállalatirányítási megoldása?

A helyben telepített és a felhő alapú ERP rendszerek alternatívája


Elterjedt nézet, hogy egy ERP rendszer, vállalatirányítási rendszer vagy ügyviteli szoftver kiválasztásánál alapvetően két modell közül lehet választani. Az egyik a konvencionális helyben telepített megoldás, a másik pedig a felhő alapú szoftver.

Valójában a jövőben valószínűleg egy harmadik, vegyes modell fog elterjedni. Ez pedig az úgynevezett hibrid ERP rendszer, ami egyesíti a két másik megoldás előnyeit.

A helyben telepített és a felhő alapú vállalatirányítási rendszerek jellemzői

A helyben telepített ERP rendszerek jellemzően kiforrott, megbízható megoldást jelentenek, amelyek közül a legnevesebbek már évtizedek óta a piacon vannak.

Azonban a telepített ERP megoldások esetében a testreszabások miatt bizonyos funkcionális területeken nehézkes a gyors változások lekövetése. Ilyen lehet például a bérszámfejtés, a számlázás és a CRM egyes területei.

A lokális vállalatirányítási rendszerek hardver igénye is általában magasabb, ami nagyobb kezdeti befektetést, folyamatos kezelést és időnkénti fejlesztést, upgrade-t igényel.

A felhő alapú ERP rendszerek pár éve jelentek meg a piacon, adaptálásuk és használatba vételük kezdeti költsége jellemzően alacsonyabb, mint a helyben telepített vállalatirányítási rendszereké. Az infrastruktúra méretezése egyszerű és gyors.

A cloud ERP megoldások a gyorsan változó területeket is könnyebben követi le, mint a telepített vállalatirányítási rendszerek.

A felhő alapú vállalatirányítási rendszerek jelenlég még nem annyira kiforrottak és teszteltek, mint a helyben telepített, nagy múltú ERP megoldások. Illetve funkcionalitásuk tekintve is elmaradnak az összetettebb konvencionális szoftverek.

A cloud alapú szoftverek esetében értelemszerűen amennyiben a rendszerhez való hozzáférés nem biztosított (szolgáltatás megszűnése, technikai probléma, hozzáférés megtagadása a díjak nem fizetése miatt) az adatainkhoz sem férünk hozzá. Ez egy ERP rendszer esetében jelentős kockázatot jelent a cég számára.

A hibrid ERP rendszer jelentése

Az úgynevezett hibrid ERP rendszer a kétféle modell előnyeit ötvözi. A helyben telepített vállalatirányítási megoldás szerteágazó funkcionalitását és megbízhatóságát egészíti ki a felhő alapú megoldások rugalmasságával és egyszerű használhatóságával.

Hibrid ERP rendszer

A legfontosabb kérdés, hogy melyek azok a funkcionális területek, amelyeket a helyben telepített ERP rendszerrel szükséges lefedni és melyek azok, amelyeket a felhő alapú szoftverekkel érdemes megoldani. Általában a gyorsan változó és a cég alapvető folyamatait nem érintő területek estén jelent előnyös megoldást a felhő alapú szoftver. Ilyenek funkciók lehetnek például a kollaboráció, a CRM és az értékesítés.

Természetesen a felhő alapú komponensek integrációját a helyben telepített ERP rendszerrel ki kell alakítani, megfontolva, hogy mely adatokat szükséges a központi adatbázisban nyilvántartani és melyeket nem kell.

Egy hibrid ERP rendszer cloud alapú komponensei alkalmasak lehetnek a különböző rendszerek közötti kapcsolatok kialakítására is (EDI) a szervezeten kívüli szereplőkkel is.

A hibrid ERP megoldások költsége a helyben telepített klasszikus vállalatirányítási megoldások és a csak felhő alapú ERP szoftverek között helyezkedik el.

További hírek a Maconomy ERP rendszerről

Marketing kommunikációs ügynökségek helyzete 2021
Maconomy 2.5.1 version
Maconomy ERP rendszer cikk
ERP folyamatautomatizálás
Maconomy vállalatirányítási rendszer 2.4.4 verzió
Vállalatirányítási rendszerek fejlődése 2019
Szabályozási kockázatok szolgáltató cégeknél
Munkaerőhiány kezelése Maconomy ERP
Hibrid vállalatirányítási rendszer
Iparági vállalatirányítási rendszerek
Maconomy ERP Balaton Sound 2018
Marketing kommunikációs ügynökségek
Vállalatirányítási rendszer GDPR rendelet
Vállalatirányítási rendszerek összehasonlítása
Kreatív ügynökségi ERP rendszer