A Maconomy vállalatirányítási rendszer árazása

A Maconomy ERP rendszer költsége

A Maconomy vállalatirányítási rendszer árának meghatározása

Egy ERP rendszer költsége két fő csoportba osztható: a szoftver licenc költségei illetve az ERP tanácsadó, ERP fejlesztő óradíjak által meghatározott munkadíj jellegű költségek a bevezetés és a fenntartás során.

Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a paramétereket, amelyek meghatározzák a Maconomy vállalatirányítási rendszer árát.

A Maconomy ERP rendszer költsége

A Maconomy ERP rendszer költsége: szoftver licenc

A Maconomy vállalatirányítási rendszer árának egyik összetevője a szoftver licenc díj költsége. A Maconomy ERP rendszer licenc díjait a Deltek Inc. határozza meg.

A Maconomy esetén minimum tíz licenc értékesíthető, amely öt darabos csomagokban növelhető. A TRL Hungary Kft., a Maconomy vállalatirányítási rendszer regionális forgalmazója ötven darab szoftver licenc felett mennyiségi kedvezményt biztosít ügyfeleinek.

A Maconomy vállalatirányítási rendszer licencelése nevesített felhasználók alapján történik.

A Maconomy ERP licencek költsége függ attól is, hogy hivatalos könyvelésre használjuk-e a szoftvert, illetve attól, hogy milyen kiegészítő modulokat használunk.

Maconomy szoftver licenc vásárlás

Jelenleg a Maconomy ERP rendszer szoftver licenc vásárlással érhető el, licenc bérlésre nincs lehetőség.

A vásárlás esetében a vállalatirányítási rendszer licence a vevő tulajdonába kerül, a verziófrissítések, a hazai törvényi megfelelőség és a fejlesztői szupport eléréséhez pedig éves szoftverkövetési díjat kell fizetni.

A Maconomy vállalatirányítási rendszer típusai: könyveléssel vagy anélkül

A Maconomy ERP rendszernek két verziója érhető el:

Maconomy Enterprise Edition: teljes értékű könyvelésre használható (bevallások, ÁFA riport, stb.) vállalatirányítási rendszer verzió.

Maconomy Front Office: teljes értékű könyvelésre nem használható vállalatirányítási rendszer verzió.

Milyen funkciókat tartalmaz a Maconomy ERP rendszer alapverziója?

A következő alapmodulok a Maconomy vállalatirányítási rendszer alapvető komponensei (Bővebben a Maconomy modulokról), amelyeket az alap licencdíj tartalmaz:

Milyen kiegészítő modulok érhetők el a Maconomy ERP rendszerhez?

A Maconomy vállalatirányítási rendszer további opcionális komponensei, (bővebben a Maconomy modulokról) amelyeket az alap licencdíj nem tartalmaz:

Adatbázis szoftver licenc díja

A Maconomy vállalatirányítási rendszer használatához az Oracle vagy a Microsoft SQL adatbázis telepítése szükséges.

Az opcionális People Planner erőforrás-tervező alkalmazás kizárólag a Microsoft SQL adatbázissal kompatibilis.

Amennyiben Ön rendelkezik a megfelelő adatbázis licencekkel, nem szükséges a Maconomy ERP rendszerhez külön licenceket vásárolni.

A megfelelő adatbázis licencek beszerzésében igény esetén Segtséget nyújtunk ügyfeleinknek.

Maconomy tanácsadói fejlesztői óradíjak

A Maconomy ERP rendszer bevezetését cégünk, a TRL Hungary Kft., a megoldás regionális disztribútora végzi.

Az ERP rendszer bevezetéshez kötődő feladatokat részletes, óradíj alapú elszámolás alapján vagy előre meghatározott fix vállalási díj fejében is el tudjuk végezni.

A Maconomy vállalatirányítási rendszer bevezetésének munkadíja

A Maconomy ERP rendszer bevezetési munkadíjának van egy minimális költsége, amit a felhasználószám, a bevezetésben érintett folyamatok száma és összetettsége, az egyedi fejlesztések száma és bonyolultsága növelheti meg.

Az ERP rendszer bevezetési projekt költsége úgy csökkenthető, ha minél kevesebb, az ERP rendszer működését alapjaiban érintő változtatást kell végrehajtani.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a Maconomy vállalatirányítási rendszert nem lehet testre szabni, hiszen a paraméterezés és a felületek kialakítása során számos változtatást el kell végezni. Viszont érdemes a Maconomy ERP rendszerben található és az iparági legjobb gyakorlatok alaplogikájával ellentétes folyamatok kialakítását minimalizálni.

A Maconomy ERP rendszer bevezetési projekt során elvégzett feladatokról itt olvashat bővebben.

Mennyibe kerül a Maconomy ERP rendszer licenc?

A fentiek alapján látható, hogy a Maconomy vállalatirányítási rendszer egy nevesített felhasználóra jutó költsége (amit adott esetben több valós felhasználót is jelenthet) számos tényezőtől függ.

A Maconomy ERP szoftver licenc egy felhasználóra jutó költségét az igények felmérését és egy bemutatót követően tudjuk megadni.

Ötven felhasználó felett mennyiségi kedvezményt tudunk biztosítani a Maconomy vállalatirányítási rendszer licenc árából.

A Maconomy  ERP rendszer költsége: bevezetési munkadíj

A Maconomy vállalatirányítási rendszer bevezetési költségeiről a vállalkozása működésének és igényeinek megismerése után tudunk tájékoztatást adni.

Tájékoztató adatokat a Maconomy ERP rendszer bevezetési projekt költségéről e-mailben és telefonon is igényelhet az elérhetőségeinken.

A Maconomy ERP megtérülés számítás leírása

Hogyan lehet meghatározni a Maconomy vállalatirányítási rendszer megtérülését?

ERP megtérülés számítás

Az ERP rendszer költsége mellett a megtérülés számítás ad teljes képet a megoldás hasznosságáról. Egy vállalatirányítási rendszer bevezetését számos tényező indokolhatja, azonban az ERP rendszer megtérülése véleményünk szerint kiemelten fontos.

Az ERP megtérülés számítása során nem minden tényező számszerűsíthető, de a legfontosabbak rendszerint igen.

ERP rendszer megterhelése

Egy ERP rendszer megtérülése számos tényezőtől függ, a kiszámításához azonosítani kell az alábbiakat:

 • az ERP rendszer bevezetésének és működtetésének összes költsége (tulajdonlás teljes költsége, TCO: Total Cost of Ownership),
 • az ERP rendszer által okozott ráfordítás megtakarítás, hatékonyság növekedés  eredménye (befektetés megtérülése, ROI: Return on Investment).

Ismerje meg a Maconomy vállalatirányítási rendszer megtérülés számítási modelljét!

ERP rendszer tulajdonlás teljes költsége (TCO, Total Cost of Ownership)

Egy vállalatirányítási rendszer bevezetése és fenntartása költségekkel jár, amelyeknek főbb elemei:

 • ERP szoftver licenc díja,
 • vállalatirányítási rendszer adatbázis licenc díja,
 • esetleges hardver beszerzés, bővítés költsége,
 • ERP rendszer bevezetési projekt költsége (szállító munkadíja),
 • fejlesztés és külső rendszerek integrációs költsége,
 • vállalatirányítási rendszer bevezetéshez szükséges belső erőforrások költsége (munkabér),
 • vállalatirányítási rendszer licenc karbantartási díja,
 • ERP rendszer infrastruktúra üzemeltetésének költsége,
 • szakértői támogatás,
 • belső ráfordítások költsége.

A vállalatirányítási rendszer bevezetésével és üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos költségek viszonylag pontosan megbecsülhetők és tervezhetők, ami az ERP megtérülés számítás egyik alapja.

ERP rendszer megtérülése (ROI: Return on Investment)

A vállalatirányítási rendszereknek számos általános, és a vállalkozás működését pozitívan befolyásoló előnye van:

 • automatizált és koherens folyamatok az egész szervezetre kiterjedően, az egyes tevékenységek nyomon követése,
 • szervezetet teljesen lefedő egységes és valós idejű riportok és elemzéseken alapuló vezetői döntések,
 • egységes ERP szoftver használata miatt a szervezeti egységeknek nem kell külön rendszereket vásárolni és fenntartani,
 • üzleti intelligencia megoldás segítségével könnyen azonosíthatók a problémás területek,
 • adatok központi tárolása miatt egységes és naprakész információk, egyszeri rögzítéssel,
 • fejlett jogosultság-kezelés és tranzakció-rögzítés miatt nagyobb adatbiztonság,
 • hatékonyabb és gyorsabb együttműködés az egyes szervezeti egységek között,
 • külső megoldások (pl.: bérszámfejtő szoftver, banki interfész, webshop, stb.) integrálásának lehetősége.

A Maconomy ERP rendszer számszerűsíthető előnyei

A Maconomy vállalatirányítási rendszer használata során a tapasztalatok alapján vannak olyan kézzelfoghatóbb eredmények is, amelyeket könnyen számszerűsíteni is lehet:

 • Szolgáltatások és projektek nyereségességének növelése: egységes munka-, projekt- és erőforrás információkkal a tevékenységek tervezése, menedzsmentje és nyomon követése optimalizálható, a legjobb gyakorlaton alapuló teljes szolgáltatás-életciklust lefedő automatizált folyamatok lecsökkentik az időráfordítást és növelik a pontosságot.
 • Erőforrás-kihasználás: A tervezésbe és nyomon követésbe integrált, valós idejű erőforrás tervezéssel és elemzéssel optimalizálható a rendelkezésre álló belső erőforrás-kihasználás. Könnyen áttekinthető kompetencia és foglaltság adatok, múltbeli adatok elemzésével optimalizált erőforrás tervezés.
 • Vevőszámlák átfutási ideje: Az erőforrás- és szolgáltatás/projekt menedzsment integrálása az idő- és költségjelentésekkel és a számlázással felgyorsítja és automatizálja a a számlázást, valamint csökkenti a hibásan kiállított számlák számát. A lehető leghamarabb és pontosan történő számlázás azonnal hatással van a cash-flow-ra.
 • Adminisztratív költségek: A jelentős mértékű manuális beavatkozást igénylő folyamatok automatizálásával (például: időadatok rögzítése, és elfogadása, számlázás, jelentések készítése, ügyfél-, munkatárs- és projektadatok elérése, projekt- és erőforrás-menedzsment) jelentős mértékben csökkenthetőek a járulékos adminisztratív költségek.
 • Kiszámlázható órák: A webes idő- és költségrögzítéssel az időadatok azonnal, gyorsan és bárhonnan lejelenthetők. A felhasználóbarát felület és automatizált folyamatok miatt a munkatársak gyakrabban és emiatt pontosabban rögzítik az adatokat, azok rögtön ellenőrizhetők. Így reálisabb adatokon alapul az árkalkuláció, megnőhet a kiszámlázható órák száma vagy csökkenthető az elszámolt erőforrás igény.
 • Ajánlatkészítés időigénye: A gyorsan elérhető és mindig naprakész erőforrás-, projekt- és partneradatok és sablonok révén az ajánlatok elkészítésének ideje jelentősen csökkenthető. Járulékos hasznonként az ajánlatok minősége javul.

A fenti számszerűsíthető előnyökön kívül a Maconomy ERP rendszernek számos szubjektív és nem mérhető haszna is van.

A Maconomy ERP megtérülés számítása

A Maconomy vállalatirányítási rendszer megtérülését az ajánlati szakaszban általunk adott költségadatok (licenc, bevezetés, fenntartás) és a közösen kidolgozott és elfogadott megtérülés számítás alapján tudjuk pontosan meghatározni ügyfeleink számára.

Tapasztalataink szerint a Maconomy ERP rendszer megtérülése két év alatt érhető el, amit a Nucleus Research tanulmánya is alátámaszt.

A Nucleus Research esettanulmánya – A Maconomy ERP rendszer megtérülés számítása

A Nucleus Research 26 Maconomy integrált vállalatirányítási rendszert bevezető szervezetet vizsgált meg az ERP implementáció alatti és az azt követő több éves időszakban.

Az alábbi főbb megállapításokat tették:

 • A vizsgált vállalkozások 95%-a Maconomy ERP rendszer használata mérhető megtérülést ért el.
 • A bevezetési projektek 77%-a időben befejeződött, 58%-a költségkereteken belül. A keret túllépések jellemzően további modulok bevezetése és egyéb extra igények miatt történtek.
 • Az ügyfelek 85%-a számolt be a riportok és jelentések jelentős javulásáról számolt be (megalapozottabb üzleti döntések előfeltétele).
 • Hatékonyságnövekedés következtében 15-40% munkaidő szabadult fel a vállalkozásoknál.
 • A cégek 58%-a növelni tudta a munkatársak kiszámlázható óráinak számát.
 • A vállalkozások 27%-a fel tudta gyorsítani a számlázási folyamatát.
 • A Maconomy vállalatirányítási rendszer bevezetése után az IT költségek csökkentek az ügyfelek 27% esetében.

A teljes tanulmány letölthető innen: Maconomy Real ROI report