Az ERP bevezetés projekt csapat összetétele

Kik veszenek részt a Maconomy vállalatirányítási rendszer bevezetésében?

Az ERP bevezetési projekt csapat összeállítása

A Maconomy vállalatirányítási rendszer bevezetési projekt mind a szállító, mind az ügyfél részéről egy olyan kritikus fontosságú feladat, amely ugyan változó intenzitással, de több hónapon keresztül tart.

A szoftver fejlesztője a Deltek Inc. és a szállító, a TRL Hungary Kft. munkatársai számára a Maconomy ERP rendszer implementációja sok szempontból rutinfeladat. Ennek ellenére tudjuk, hogy szinte minden egyes ERP bevezetési projekt során kihívásokkal és előre nem látott helyzetekkel fogunk szembesülni.

A legtöbb ügyfelünk számára az ERP rendszer bevezetési projekt általában nehezen áttekinthető és kockázatos feladatnak tűnik. Mivel a vállalatirányítási rendszer implementálásában részt vevő ügyfél oldali munkatársak számára a feladat jellemzően a napi munkájukon felül jelentkezik, ezért részükről a fókusz és a rendelkezésre állás nem minden esetben biztosítható folyamatosan.

Bizonyos esetekben az ERP bevezetési projekt csapat a szállító és ügyfél oldali résztvevőkön és az ügyfél oldali projektmenedzseren kívül kiegészül az érintett egyéb rendszerek szállítóival és esetleg külső ERP szakértővel is.

Értelemszerűen az adott bevezetési projekt összetettsége, az ügyfél igényei és döntése jelentős mértékben befolyásolja a vállalatirányítási rendszer bevezetési projekt csapat összetételét.

Maconomy ERP bevezetés projekt csapat

Kik vesznek részt a szállító, a TRL Hungary Kft. részéről a Maconomy ERP rendszer bevezetési projektben?

A TRL Hungary Kft. ERP szakértői legalább 5-10 éves tapasztalattal rendelkeznek a szolgáltatócégek vállalatirányítási rendszereinek bevezetése, üzemeltetése és támogatása terén.

Kizárólag olyan ERP bevezetési projekt vezetőket, tanácsadókat és fejlesztőket delegálunk ügyfeleinknek, akik jól ismerik az adott iparágat. Ennek köszönhetően munkatársaink a szűken vett ERP bevezetési feladatokon kívül a bevezetendő folyamatok és riportok, kimutatások kialakítása, optimalizálása terén is jelentős hozzáadott értéket tudnak nyújtani ügyfeleink számára.

A Maconomy ERP bevezetésben érintett vállalatirányítási rendszer szakértőink a legtöbb esetben a későbbiekben a cég dedikált tanácsadói lesznek, így alapos és személyes ismeretekkel fognak rendelkezni ügyfelünk folyamatairól és elvárásairól már a kezdetektől.

Kinek érdemes részt vennie a Maconomy ERP rendszer bevezetésében az ügyfél részéről?

Tapasztalataink szerint ügyféloldalon az alábbi munkatársaknak célszerű részt venniük az implementációban az ERP bevezetési projekt csapat tagjaként:

A Maconomy ERP rendszer bevezetésének előkészítése, tervezése során:

 • Tulajdonos, cégvezetés, ügyvezető
 • Szakmai területek vezetői, felelősei
 • Ügyfél oldali ERP projekt vezetője
 • Külső ERP tanácsadó (opcionális)
 • Érintett külső rendszerek szállítói, fejlesztői

A Maconomy vállalatirányítási rendszer bevezetési projekt végrehajtása során:

 • Ügyfél oldali ERP projektvezető
 • Szakmai területek vezetői, felelősei
 • A Maconomy ERP rendszer leendő kulcsfelhasználója (Maconomy ERP ügyfél oldali szakértő)
 • Külső ERP tanácsadó (opcionális)

A Maconomy ERP rendszer oktatása során:

 • A Maconomy ERP rendszer leendő kulcsfelhasználója (Maconomy ERP ügyfél oldali szakértő)
 • Az egyes szakmai területek kijelölt felhasználói (célszerű szakterületenként legalább két munkatársat bevonni az oktatásba)

Az ERP bevezetési projekt csapat összetételének fontossága

A legtöbb elemzés szerint a sikertelen ERP bevezetési projektek jellemző oka a nem megfelelő projektmenedzsment és a szervezeti ellenállás.

Ezért is kiemelten fontos, hogy ügyféloldalon a projektvezető kiválasztására nagy figyelmet fordítsunk. Nem szabad egy kezdő vagy teljesen új kollégára bízni a vállalatirányítási rendszer bevezetési projekt irányítását, de általában az IT vezető sem ideális megoldás.

A legjobb, ha egy olyan vezető beosztású munkatársra bízzuk a projektet, aki alaposan ismeri a céget és üzleti szemmel tekint az implementációra.

Egy tekintéllyel és döntési jogkörrel rendelkező menedzser jobban tudja kezelni a szervezeten belüli ellenállást is.