Vállalatirányítási rendszerek fejlődése

2019 évi áttekintés

Módosuló igények, folyamatos változás

Az ERP rendszerek átalakulása az elmúlt években sem lassult le. Egyre nyilvánvalóvá válik a kisebb cégek számára is, hogy egy szervezeti mérethez és összetettséghez illeszkedő vállalatirányítási rendszer nem megengedhetetlen és drága luxuscikk, hanem a hatékony működés alapfeltétele.

Számos technológiai újítás történt és van folyamatban az ERP szoftverek piacán. Részben ennek köszönhetően a bevezetést tervező cégek igényei és elvárásai is átalakultak.

vállalatirányítási rendszerek fejlődése

Az alábbi ábra mutatja, hogy 2015 és 2018 között mi volt az a legfontosabb 5 indok, ami miatt a vállalkozások vállalatirányítási rendszer terveztek bevezetni.

Az ERP rendszer bevezetés 5 legfontosabb oka

2015201620172018
Korábbi elavult ERP rendszer lecseréléseKorábbi elavult ERP rendszer lecseréléseÜzleti hatékonyság növeléseÜzleti hatékonyság növelése
Üzleti hatékonyság növeléseCég növekedésének elősegítéseAlkalmazottak feladatainak leegyszerűsítéseCég növekedésének elősegítése
Különböző rendszerek integrációjaÜzleti hatékonyság növeléseTörvényi, jogszabályi előírásoknak való megfelelőségMűködő tőke csökkentése
Cég növekedése miattTörvényi, jogszabályi előírásoknak való megfelelőségKülönböző rendszerek integrációjaÜgyfelek kiszolgálásának javítása
Törvényi, jogszabályi előírásoknak való megfelelőségAlkalmazottak feladatainak leegyszerűsítése (új elvárás)Korábbi elavult ERP rendszer lecseréléseAlkalmazottak feladatainak leegyszerűsítése

Az elmúlt két év adatait figyelembe véve azt látjuk, hogy az üzleti folyamatok hatékonyabbá tétele sokkal fontosabb lett az ERP rendszer bevezetést tervező cégek számára.
Emellett az alkalmazotti tevékenységek leegyszerűsítése, az ügyféligények jobb kiszolgálása és a tőkeigény csökkentése is elvárás részükről a vállalatirányítási rendszerrel szemben.

Vállalatirányítási rendszerek fejlődése – típusok

A technológiai fejlődéssel párhuzamosan fontos változások zajlottak le az ERP rendszerek piacán. 2015-ben a helyben telepített vállalatirányítási rendszerek aránya 56%, a külső szolgáltatónál telepített szoftverek aránya 33% és a felhős megoldások (Cloud ERP) aránya 11% volt.

A felmérésekből kiderül, hogy az elmúlt években ez a megoszlás radikálisan megváltozott, egyre több cég választja a felhős ERP rendszereket. 2018-ra a helyben telepített vállalatirányítási rendszerek aránya 15%-ra csökkent, a külső szolgáltatónál telepített szoftverek aránya 67%-ra, a felhős megoldások (Cloud ERP) aránya pedig 21%-ra nőtt.

Vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek költségvetése és időtartama

Az ERP rendszer bevezetésekre mindig jelentős méretű befektetésként tekintettek a vállalkozások. A végső döntés meghozatalakor a cégek elbizonytalanodnak és tartanak a kudarctól.

Az elemzés adatai szerint a 2015 és 2018 között így alakultak a vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek költségkeret betartásával kapcsolatos mutatói:

Vállalatirányítási rendszer bevezetési projekt költségkeret

Az elemzés adatai szerint a 2015 és 2018 között így alakultak a vállalatirányítási rendszer bevezetési projektek határidő betartásával kapcsolatos mutatói:

Vállalatirányítási rendszer bevezetési projekt határidő

Ügyfél megelégedettség a vállalatirányítási rendszerek bevezetését követően

Minden cég szeretne elégedett lenni egy hasonló nagyméretű beruházással. A felmérés adatai szerint az elmúlt négy évben az elégedett ügyfelek aránya így alakult: 2015: 45%, 2016: 54%, 2017: 56%, 2018: 68%. Az adatokból az látszik, hogy a vállalatirányítási rendszert bevezető vállalkozások elégedettségi mutatói javultak.

Vállalatirányítási rendszerek fejlődése – Összegzés

Az ERP rendszerek fejlődése elsősorban a technológiai változásoknak és az ügyfelek elvárásainak köszönhető.

Az alapvető igények mellett az ERP rendszer bevezetését tervező cégek számára egyre fontosabb, hogy a munkatársaik egyszerűen és hatékonyan tudják ellátni a feladataikat a vállalatirányítási szoftver segítségével, illetve a vállalkozások a saját ügyfeleiket kiszolgálását is javítani kívánják az ERP rendszerrel.

Jelentős és meghatározó változás, hogy egyre több cég választja a felhős ERP megoldásokat a helyeben telepített rendszer helyett. Az elmúlt évek adatait megvizsgálva jól látható, hogy a vállalatirányítási rendszerek fejlődése folyamatos és dinamikus, a közeljövőben is jelentős változások várhatók az ERP szoftverek piacán.

Forrás: https://www.panorama-consulting.com/

További hírek a Maconomy ERP rendszerről

Marketing kommunikációs ügynökségek helyzete 2021
Maconomy 2.5.1 version
Maconomy ERP rendszer cikk
ERP folyamatautomatizálás
Maconomy vállalatirányítási rendszer 2.4.4 verzió
Vállalatirányítási rendszerek fejlődése 2019
Szabályozási kockázatok szolgáltató cégeknél
Munkaerőhiány kezelése Maconomy ERP
Hibrid vállalatirányítási rendszer
Iparági vállalatirányítási rendszerek
Maconomy ERP Balaton Sound 2018
Marketing kommunikációs ügynökségek
Vállalatirányítási rendszer GDPR rendelet
Vállalatirányítási rendszerek összehasonlítása
Kreatív ügynökségi ERP rendszer